0800331471

Цікаві факти про банкомати

З появою банківських карт з'явилася потреба в пристроях, які будуть видавати гроші. У власників карт раніше була можливість знімати гроші тільки в касі банку, але це було довго, незручно, потрібно було надавати посвідчення особи. Тому банки почали думати про створення апарату, який буде видавати готівку в будь-який час без касира. Саме так і з'явилися банкомати.

Як з'явилися перші банкомати?

Факти про банкомати

Перший в світі банкомат виник 27 червня 1967 року в столиці Великобританії Лондоні. Його встановив банк Barclay's, таке обладнання обійшлося банку в 18 тисяч доларів. Товщина сталевого корпусу на той момент становила 1,6 см. Тоді готівку апарат видавав тільки, якщо надати спеціальний ваучер, який виписувався в банку. Тільки в 1973 році за рахунок всесвітньої комп'ютеризації та масової появи пластикових банківських карт сприяло тому, що банки змушені були оновлювати функціонал банкоматів для того, щоб в ньому з'явилося якомога більше фінансових операцій. Це призвело до того, що в багатьох країнах світу стали з'являтися такі пристрої для зняття готівки.

Впровадження банкоматів в Україні

В Україні перший банкомат з'явився в 1996 році. Якщо порівнювати країни пострадянського простору, то перший пристрій для зняття грошей з'явився в Росії в 1994 році. Зараз складно уявити населений пункт, де немає банкомату. Це обумовлено тим, що більшість підприємств платить зарплату на карту. Найширша мережа банкоматів представлена від ПриватБанку, так як він є лідером на фінансовому ринку України. Зараз в банкоматах ви можете зробити велику кількість операцію, аж до поповнення мобільного телефону. Для того, щоб жителі країни могли вільно знімати свої гроші з дебетової картки, банки прибрали комісію за зняття. Єдине необхідно уточнити тарифний план, представлений банком, який видавав карту.

У порівнянні з попередніми роками зараз банкоматів ставиться трохи менше, так як багато закладів і магазину переходять на безконтактна оплату і готівки у населення в обороті набагато менше, ніж це було раніше. Однак, затребуваність в такому апараті залишається на високому рівні. У глибоких селах України складно знайти банкомат, тому для зручності банки створили таку функцію, як пересувний банкомат. У такі місця приїжджає машина і можете отримати потрібну для вас суму. Варто відзначити, що найпопулярніший день для зняття готівки - це п'ятниця. Обумовлено це швидше за все тим, що перед вихідними багато хто їде за місто, планують великі покупки або ж готуються відзначати будь-яку подію.

В середньому, вага одного банкомату становить близько 4-х тонн. Для роботи пристрою використовується ліцензійна версія Windows XP, створена спеціально для банкоматів. Також такий пристрій може видавати помилково неправильну суму. Якщо ж банкомат видав неправильну суму, то можна зателефонувати на гарячу лінію і повідомити про дану проблему. Однак, згідно зі статистикою в середньому за рік банкомат може помилятися приблизно на 250 доларів, причому ця сума буде на користь клієнта.