0800331471

Корисні фінансові звички - розвиваємо разом

Фінансові лайфхаки

Багато людей не люблять зміни, особливо особистісні, тому відкладають їх у довгу шухляду. Якщо ви теж відноситеся до такої категорії, то варто обзавестися новими, а головне - корисними фінансовими звичками. Завдяки їм ви зможете поліпшити якість життя, позбутися від боргів, навчитися економити і збільшити свій дохід. Нижче розписані корисні звички і рекомендації від фінансових експертів.

Рахуйте гроші

У вас же вдома стоять лічильники води, газу, електрики? Так ось гроші - та ж ліквідність, стежте за грошима, як і куди вони витікають. Заведіть зошит, в якій фіксуйте доходи, витрати, а також активи та борги. Це дозволить стежити за фінансової картиною і вносити певні корективи. Якщо не любите все записувати, скористайтеся спеціальними програмами на Вашому телефоні або планшеті.

Плануйте бюджет і довгострокові покупки

Крім контролю поточних фінансів потрібно навчитися планувати витрати і покупки на майбутнє. Складайте детальний бюджет з урахуванням доходів і витрат на місяць, квартал або рік. Туди ж вписуйте накопичення і великі покупки, якщо такі намічаються. Це допоможе зрозуміти, чи зможете Ви вкластися в задану суму або доведеться брати кредит.

Завжди тверезо оцінюйте свої фінансові можливості. Подумайте, чи зможете ви зробити відразу кілька покупок або стоїть розставити пріоритети. Можливо, щось можна викреслити або відкласти на рік і ін.

Позначайте цілі

Фінанси - це реальний матеріальний інструмент. Без орієнтирів неможливо скласти реальний план покупок, тому продумуйте цілі. Це можуть бути потреби, бажання і мрії. Серед них можна чітко позначити, які витрати необхідні в першу чергу, а які цілі - марна трата грошей.

Намагайтеся говорити "ні" необдуманим імпульсивним покупкам. Буває так, що людина має поганий настрій і намагається розвіятися шопінгом. Цим користуються маркетологи, які залучають покупців привабливими цінниками, акціями та іншими хитрощами.

Віртуальні гроші це теж гроші

Людство поступово відвикає від готівки, адже різноманітність банківських карт, електронних гаманців і криптовалют веде до тотальної віртуалізації фінансової системи в усьому світі. Не відмовляйтеся від паперових купюр, проте зберігайте частину активів на картах або гаманцях, це спростить оплату ряду товарів і послуг.

Регулярно купуйте валюту

Багато українців вважають за краще зберігати свої кошти в іноземній, більш "твердій" валюті, яка, на відміну від гривні, не схильна до частих стрибків і девальвації. Євро, долари, фунти, франк, рублі - в банках і обмінниках можна купити як європейські, так і більш екзотичні грошові знаки. У різній валюті вигідніше робити великі покупки, вкладення і інвестування, особливо за кордоном. Якщо ви періодично відвідуєте інші країни, то обмін валют буде для вас актуальним.

Намагайтеся міняти валюту не великим оптом, а з регулярною періодичністю дрібними партіями, адже курс постійно змінюється, особливо при зміні сезонів. Гривню в інших країнах приймають неохоче і з заниженим курсом, тому краще зайнятися обміном валют ще до поїздки.

Плануйте покупку подарунків

Якщо ви плануєте привітати друзів, рідних або колег з певними святами, то варто продумати і купити подарунки заздалегідь. Це допоможе уникнути додаткових витрат, адже перед Новим Роком, 8 березня і аналогічними святами вартість одних і тих же подарунків істотно відрізняється. Щоб не купувати подарунки в останній момент, внесіть їх в список і купіть заздалегідь.

Продуктовий шопінг за списком

Уже згадувалося, що маркетологи роблять все, щоб споживач, потрапивши в магазин або на ринок, купив більше товарів, навіть ті, які йому не потрібні. Навіть полки з товарами вона розставляють певним чином, щоб на очі покупцям траплялися всілякі товари по акціях, в красивій упаковці та ін.

Щоб уникнути імпульсивних покупок, складайте список того, що Ви плануєте купити. Слідуючи йому Ви витратите стільки, скільки і планували. Додатково до такого списку можна взяти відповідну грошову суму.

Пробуйте торгуватися

Раніше все покупки здійснювалися на ринках, саме там виникло мистецтво торгу. На жаль, сучасні споживачі їм не володіють, а даремно. Навіть в умовах бутиків і супермаркетів можна запитати за знижку або додаткові бонуси. Пам'ятайте, що ви торгуєтесь не тільки за фінанси, а й за своій час, адже навіть знижка 100 грн - приємна дрібниця. Ви ж витратили час, щоб їх заробити?

Використовуйте безкоштовні емоції і розваги

Отримати приємні емоції і заряд мотивації можна абсолютно безкоштовно. Прогуляйтеся з друзями в парку, сходіть в бібліотеку або музей, виберіться на природу, почитайте улюблену книгу, пограйте в бадмінтон ... Існують десятки способів, які організовують ваше дозвілля і порадують, не витрачаючи грошей.

Враховуйте сезонні знижки та сезонні покупки

Ще наші предки говорили: «Готуй сани влітку, а воза взимку». Сьогодні ні в чому немає дефіциту, тому в будь-який час можна купити найрізноманітніші товари. З особливою обережністю потрібно ставитися до сезонних товарів, адже в невідповідний сезон можна переплатити. Щоб заощадити, купуйте зимові речі влітку, а літні - взимку.

Кешбек, бонуси, програми лояльності

Мало хто знає, проте витрати теж можуть приносити прибуток - повернення витрачених коштів. Це називається кешбек. Наприклад, якщо Ви щомісяця витрачаєте близько 40000 грн, то за рік можете повернути 4800 грн. А повернення відсотків від великих покупок у вигляді компенсації перельотів, бронювання готелів тощо, дасть можливість раз на рік безкоштовно подорожувати.

Почніть робити щомісячні заощадження

Можна витратити зарплату тут і зараз, а можна потроху відкладати з кожної зарплати, створюючи фінансову подушку безпеки. Ніхто не знає, що трапиться через рік, два або десять, тому варто вже зараз відкладати частину грошей на майбутнє - 5-10% з кожної зарплати. Цілі заощаджень можуть бути різними - від фінансового накопичення до збору коштів на покупку квартири або пасивний дохід на пенсії.

Дохід повинен зростати

Якщо у вас є стабільна робота, що приносить дохід, то намагайтеся себе привчати до більшого прибутку, працюйте свідомо над своїм кар'єрним зростанням і збільшенням кількості грошей. Намагайтеся не задовольнятися малим і не користуватися кредитними картами, більше відкладайте. Зекономлені кошти можна внести на депозит або інвестиції, щоб ті приносили додатковий прибуток.

Також постарайтеся закрити борги і кредити, уважно читайте всі договори, які ви підписуєте (особливо банківські), захищайтеся від ризиків шляхом страхування і вивчайте методи шахраїв, щоб завжди бути напоготові. Купити валюту без обману можна в банках або пунктах обміну з ліцензією НБУ. Там же можна здійснити перевірку на фальшивість.